Buste Aletta Jacobs onthuld in Vredespaleis

In het Vredespaleis in Den Haag is sinds afgelopen zaterdag een borstbeeld van Aletta Jacobs te vinden. De bronzen buste, gemaakt door Lia Krol, is een geschenk van de Nederlandse afdeling WILPF aan de Carnegie stichting.

Na afloop van de onthulling van het borstbeeld verzamelden veel aanwezige vrouwen zich buiten de hekken van het Vredespaleis waar een erehaag werd gevormd, voor alle sterke vrouwen die zich in de loop der tijd ingezet hebben voor de vrede.

Internationale Vrouwen Congres

In Nederland is Aletta Jacobs bekend als de eerste vrouw die aan een universiteit ging studeren en later om haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. Wat minder bekend is dat ze in 1915 in de Haagse Dierentuin het Internationale Vrouwen Congres organiseerde, waar later de WILPF (Women’s International League for Peace and Freedom) uit voortgekomen is. Ruim 1300 vrouwen reisden vanuit vele landen – zij doorkruisten oorlogsgebieden – om in Den Haag bijeen te komen en oplossingen voor beëindiging van de Eerste Wereldoorlog te formuleren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: