Dark
Light

Celstraffen voor massamoord Srebrenica

Auteur:
1 minuut leestijd

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael Büker
Het Staatsgerechtshof van Bosnië heeft twee voormalige Bosnisch-Servische officieren celstraffen opgelegd vanwege hun rol bij de massamoord die in 1995 volgde op de val van Srebrenica.

De twee voormalige officieren, Slavko Peric (43) en Momir Pelemis (61), kregen respectievelijk 19 en 16 jaar cel opgelegd gekregen. Dat meldt persbureau Reuters.

De twee leidden in 1995 het eerste bataljon van de zogenaamde Zvornik-brigade. Deze legereenheidvan de Bosnische Serviërs veroverde Srebrenica en voerde de hierop volgende massamoord grotendeels uit.

Het Bosnische gerechtshof heeft Peric en Pelemis schuldig bevonden aan de moord op zeker duizend Bosnische moslims. Het merendeel van de slachtoffers werd tijdens vluchtpogingen om het leven gebracht.

Na de val van de moslimenclave Srebrenica werden naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens gedood.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Ook interessant

Zelfde rubriek

×