Clément Ader (1841-1926) – Vliegtuigbouwer

Uitvinder van de théâtrophone
1 minuut leestijd
Clément Ader
Clément Ader

Clément Ader
Clément Ader
De Franse ingenieur en uitvinder Clément Ader is vooral bekend door zijn pionierswerk als vliegtuigbouwer.

Clément Ader werd op 2 april 1841 geboren in Muret, een gemeente in het Franse departement Haute-Garonne. Hij studeerde elektrotechniek en verbeterde in 1878 de door Alexander Graham Bell gefabriceerde telefoon. Hij verbeterde het ontwerp van Bell en zette in 1880 het eerste telefoonnetwerk in Parijs op. Een jaar later vond hij de théâtrophone uit, een systeem waarbij twee geluidskanalen telefonisch konden worden verzonden en luisteraars een goed idee kregen van wat er zich op een bepaald toneel afspeelde. Bekend is dat de Franse schrijver Marcel Proust zich in 1911 abonneerde op de théâtrophone. Dit onder meer omdat hij vaak te ziek was om opera- en theatervoorstellingen zelf te bezoeken.

Bouwtekening voor de Éole
Bouwtekening voor de Éole

Andere uitvindingen

Ader had een groot vermogen ontworpen door deze en andere uitvindingen en besloot zich vanaf 1882 geheel te wijden aan pogingen om op stroom gedreven vliegtuigen te ontwerpen. Hij bestuurde onder meer de lichaamsbouw van de vliegende vos (grote vleermuis) en bouwde in 1886 een mechanische op een reuzenvleermuis lijkend vliegtuig met een stoommotor: de Éole. Oktober 1890 deed Ader een eerste poging om met de Éole te vliegen. Hij zou toen vijftig meter met het vliegtuig hebben gevlogen, enkele centimeters boven de grond, maar daarna zijn gecrasht.

Clément Ader ontwikkelde later een ander model, de Avion.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×