Dark
Light

‘De Bezetting’ verschijnt voor het eerst op dvd

Auteur:
1 minuut leestijd
‘De Bezetting’ – dvd-box, 23 uur film
‘De Bezetting’ – dvd-box, 23 uur film

De bekende televisieserie De Bezetting van historicus Loe de Jong wordt voor het eerst uitgegeven op dvd. Dat meldt het NIOD.

'De Bezetting' - dvd-box, 23 uur film
‘De Bezetting’ – dvd-box, 23 uur film
Tussen 1960 en 1965 presenteerde De Jong eenentwintig afleveringen van De Bezetting. De serie vertelde het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en maakte van Loe de Jong de bekendste en invloedrijkste historicus van Nederland. Voor het eerst zagen de Nederlanders originele filmbeelden en hoorden zij ooggetuigen hun verhaal vertellen. De Bezetting won een Nipkow-schijf.

Ter gelegenheid van De Jongs honderdste geboortedag is de serie in originele vorm hersteld door NIOD-medewerker René Kok en verschijnt hij voor het eerst op dvd. Het NIOD:

“De serie was een enorm succes. Op de avonden dat De Jong op televisie was te zien was Nederland aan de buis gekluisterd. In zijn programma’s kwam ‘de televisieleraar’ tot een beeld van de bezettingsjaren dat hij later integraal in zijn boekenreeks ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’ zou overnemen.”

Het eerste exemplaar van de dvd-box wordt op 22 april gepresenteerd als Loe de Jong centraal staat op een speciale middag in de Kunsthal in Rotterdam. Later deze maand verschijnt er ook een biografie van de historicus.

De dvd-box is hier al te bestellen

Andere Tijden over ‘De Bezetting’:

https://youtu.be/ikmHekk_DzE
https://youtu.be/lf9trCAsL4g
×