‘Loe de Jong liet niet met zich sollen’

“Onafhankelijke geschiedschrijving kan niet gedijen als ze zich moet richten naar de wensen en verlangens van ministers. Dat zou niets minder dan censuur zijn en een aanval op de vrijheid van meningsuiting.”

Vijftig jaar oorlog tussen geschiedschrijving en moraliteit

Het is nog geen anderhalve Lundia-plank, maar het blijft imposant in de boekenkast: De veertien delen van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van historicus Loe de Jong. Het eerste deel, Voorspel, verscheen deze maand vijftig jaar geleden.

CDA-prominent Willem Aantjes (92) overleden

Willem Aantjes werd onder meer bekend met zijn ‘Bergrede’ waarin hij, aan de hand van verschillende stukken uit het Nieuwe Testament, betoogde hoe het evangelie het richtsnoer van christelijke sociale politiek kon zijn.

Loe de Jong: Verlies Arnhem was redding van West-Nederland

"Indien de Geallieerden waren doorgestoten naar de Zuiderzee, zou het westen van ons land zijn afgesloten. In dat westen zat een enorme Duitse macht; daar zaten niet alleen de Duitse autoriteiten, maar ook de [Waffen-]SS-commando’s, beschermd tegen sabotage van onze zijde, voor de vernieling van onze bruggen en sluizen… "

De lange schaduw van Auschwitz

In de huizen van hen die de Holocaust overleefden werd vaak niet gesproken over de oorlog, maar dat betekende niet dat die oorlog er niet meer was.

‘De Bezetting’ verschijnt voor het eerst op dvd

De bekende televisieserie De Bezetting van historicus Loe de Jong wordt voor het eerst uitgegeven op dvd. Dat meldt het NIOD. Tussen 1960 en 1965 presenteerde De Jong eenentwintig afleveringen van De Bezetting. De serie vertelde het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en maakte van Loe de Jong de bekendste

Standaardwerk Loe de Jong gratis te downloaden

Het standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van historicus Loe de Jong is sinds dit weekend gratis te downloaden. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft dat bekendgemaakt.

Krabbels en klodders in bezettingstijd

Radiotechnicus Frans Brouwer uit Voorburg maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzonder beeldverhaal. De strip geeft een beeld van het dagelijks leven in bezettingstijd en is tot en met 22 mei te zien bij Nationaal Monument Kamp Vught. De radiotechnicus Frans Brouwer werkte vanuit zijn woonplaats Voorburg van april 1944

De Bezetting in unieke strips

Auteur Frans Brouwer schreef en tekende tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzonder manuscript. Het manuscript, dat een uniek beeld geeft van het dagelijks leven in bezettingstijd, is vanaf 21 april te zien bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De radiotechnicus Frans Brouwer werkte vanuit zijn woonplaats Voorburg van april

Ad van Liempt historicus van het jaar

Ad van Liempt is door lezers van het Historisch Nieuwsblad verkozen tot historicus van het jaar 2009. Lezers van het geschiedenismagazine konden kiezen uit twintig Nederlands historici. Ad van Liempt kreeg vijfentwintig procent van de stemmen. De maker van de goedbekeken NPS-televisieserie De Oorlog liet onder meer Maarten van Rossem