Dark
Light

De canon van Zuid-Holland als app

Auteur:
1 minuut leestijd

Afb: Books2download
Aankomende donderdag wordt er een mobiele applicatie gelanceerd die de geschiedenis van Zuid-Holland in vijftig verhalen vertelt. De app is ontwikkeld in opdracht van het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

In 2009 verscheen de Canon van Zuid-Holland op internet en twee jaar later werd hij in boekvorm uitgebracht. Nu is er dus ook een gratis mobiele applicatie ontwikkeld. Deze wordt donderdag officieel gelanceerd maar hij is sinds maandag al te downloaden. De app is ontwikkeld door Books2download uit Haarlem. In vijftig verhalen vertelt de app de geschiedenis van de provincie Zuid-Holland. Van de molens van Kinderdijk tot de watersnoodramp van 1953 en van de Vlaardingencultuur tot de ontdekkingsreizigers Cornelis de Houtman en Olivier van Noort.

Net als op internet zijn de verhalen met de mobiele applicatie eenvoudig op te vragen. Interessant aan de app is onder meer dat aan de verhalen verschillende locaties zijn gekoppeld. Zo wordt bij het venster over Jacoba van Beieren bijvoorbeeld verwezen naar Slot Teylingen en burcht-kasteel Oostvoorne. Ook de verschillende erfgoedinstellingen in de provincie spinnen zo garen bij de nieuwe applicatie.

Op een bijgeleverde kaart zijn alle ruim 130 erfgoedlocaties die aan een venster zijn verbonden terug te vinden. Met behulp van GPS kan de gebruiker van de app na het lezen van een venster ook gelijk zien waar hij of zij zich bevindt ten opzichte van de te bezoeken locaties. Volgens de makers zullen ook veel niet Zuid-Hollanders de app kunnen waarderen:

“Veel nationale geschiedenis speelde zich immers in Zuid-Holland af: van het lynchen van de gebroeders De Wit of de ramp met het kruitschip in Leiden tot de moord op Willem van Oranje. Daarmee is de app ook bij uitstek geschikt voor schoolgaande jeugd. Zelfs als men niet van plan is de locaties te bezoeken, is het heel interessant om de informatie te lezen, bekijken en/of beluisteren.”

De gratis app is zowel geschikt voor iPhone en iPad als voor Android.

Erfgoedlocaties op de kaart – Afb: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie