Als ergens de draak mee gestoken wordt, drijft men ergens de spot mee. Er wordt gekkigheid gemaakt of iemand wordt te kijk gezet. Volgens taalkundigen is de herkomst van deze zegswijze terug te voeren op de legende van Sint-Joris en de draak.

Hierna kwam volgens de legende de draak uit het meer bij Silena omhoog en verwondde Joris het beest. Hij gebood de koningsdochter haar gordel om de nek van het dier te gooien en met de draak aan de gordel vertrok het trio naar de stad. Daar aangekomen waren de inwoners doodsbang, maar Joris reageerde als volgt:
‘Als jullie je laten dopen, dood ik de draak’.
Zo geschiedde. Twintigduizend mensen lieten zich dopen en toen de koning Joris met geld wilde bedanken, zei deze dat hij het geld aan de armen moest geven. Vervolgens gaf Joris de koning instructies hoe hij de kerk moest inrichten.
Of Georgius van Cappadocië werkelijk heeft bestaan wordt door historici betwijfeld. De oudste afbeelding van Sint-Joris met de draak dateert uit de zesde eeuw. Pas vanaf de twaalfde en dertiende eeuw werd Joris in brede kring met het doden van een draak in verband gebracht. In de Middeleeuwen was het verhaal over de ridder die het heidendom bestreed erg populair. Tijdens optochten was vaak een Joris te zien die telkens met een lans naar een nagemaakte draak stak. Dat ging steeds wat minder serieus. Vaak was de draak in kwestie slechts van wat stro gemaakt. Uiteindelijk kreeg het draaksteken een wat spottende bijklank en belandde zo ook de uitdrukking “de draak steken met iets” in onze taal.
Sint-Joris (Georgius van Cappadocië) is onder meer de patroon van Engeland (Saint George) en Catalonië. Zijn naamdag valt op 23 april.
Draaksteken
In het Limburgse plaatsje Beesel wordt het verhaal van Sint-Joris en de draak tijdens een openluchtvoorstelling nog om de zeven jaar nagespeeld. In 2012 is dit Draaksteken officieel als traditie toegevoegd aan de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Verder wordt in het nabijgelegen Heel nog draak gestoken.
Taalkundige F.A. Stoett over ‘de draak met iets steken’:

– Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden (1923-1925)
Ook interessant: Van een mug een draak maken
Lijst met historische uitdrukkingen en woordbetekenissen
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis
Bronnen ▼
-https://historiek.net/draken-beesten-van-de-verbeelding/59031/
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0491.php?q=draak#hl1
-https://onzetaal.nl/taaladvies/de-draak-steken-met-iets/