Het Allard Pierson Museum heeft voor 15 en 16 oktober 2015 een internationale conferentie georganiseerd onder de titel ‘Animals in Ancient Material Cultures’. Een groot aantal wetenschappers staat tijdens deze conferentie stil bij de rol die dieren sinds de prehistorie hebben gespeeld in het dagelijks leven.
In de oudheid werden dieren voor allerlei doeleinden gebruikt: bijvoorbeeld voor het ploegen van het veld, de strijd op het slagveld, als voedsel en als offer aan de goden. Hierbij had de mens een symbiotische relatie met het dier: mens en dier hadden elkaar nodig. Dieren werden bejaagd, getemd, als gezelschapsdier gehouden en zelfs aanbeden.
Het Allard Pierson Museum heeft veel oude representaties van dieren in zijn bezit, afkomstig uit het Nabije Oosten, Egypte, Griekenland en Rome. Het gaat onder meer om dierenmummies (van een valk, een muis en zelfs een paling), goden in dierengedaantes (de kat-godin Bastet, de leeuwachtige dwerg Bes, de stier-god Apis), mythische wezens (sfinx, griffioen, centaurs) en exotische dieren (olifanten, leeuwen, etc.), bronzen en terracotta figuurtjes (ruiters te paard, schoothondjes) en bijvoorbeeld vazen in dierenvorm. Museumconservator Branko van Oppen ligt toe:
“Afbeeldingen van dieren dienen als visuele bronnen en kunnen een belangrijke aanvulling geven naast archeologische en geschreven bronnen. Illustraties van dieren geven inzicht in de ideeënwereld over en de houdingen tegenover de dieren die de mens omringden. “
In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het thema, de rol van dieren in de oudheid, al zeker een decennium onderwerp van wetenschappelijke publicaties en congressen. De twee key-note speakers van de conferentie in Amsterdam, Sian Lewis en Lloyd Llewellyn-Jones, zijn een becommentarieerd bronnenboek aan het voorbereiden, The Culture of Animals in Antiquity (Routledge 2016), over het leven van dieren in het Nabije Oosten, Egypte, Griekenland en Rome. Een van de andere sprekers, Ken Kitchell, heeft recentelijk Animals in the Greek and Roman World A-Z (Routledge 2013) gepubliceerd.
Meer informatie over de conferentie op www.allardpiersonmuseum.nl