Dertien Oudegyptische dierenmummies uit de collectie van museum Allard Pierson in Amsterdam zijn afgelopen weekend onderzocht met een CT-scanner. Het onderzoek is interessant omdat de mummies nu vanbinnen kunnen worden bekeken zonder ze te beschadigen.
Na tien jaar ondergebracht te zijn bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft de minister van Cultuur besloten het Rijksdeel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) opnieuw naar Amsterdam te brengen.
Het Allard Pierson Museum heeft twee manuscripten uit de bibliotheek van de Amsterdammer Pompejus Occo verworven. Het gaat om een gebeden- en een getijdenboek.
Het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam gaan samen verder als het Allard Pierson: het museum en kennisinstituut voor erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De twee instellingen werkten al langer samen.
Historici hadden vroeger maar één woord nodig om de Middeleeuwen te karakteriseren: duisternis. De handel viel stil en steden raakten in verval.
Het gaat om een beeld van een overleden dame met een bijzonder kapsel en een beeld van de godin Artemis, de zogenaamde Artemis van Ephesos.
Wim Hupperetz zal de functie naast zijn functie als directeur van het Allard Pierson Museum gaan vervullen.
Het idee van het 'DWDD Pop-Up Museum' is eenvoudig: laat vaste klanten van ‘De Wereld Draait Door’ een keuze maken uit depots van musea en maak vervolgens een hoop heisa.
Archeologen hebben voor het eerst bewijs gevonden voor de aanwezigheid van Julius Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied. In 55 voor Christus was hij, bij het huidige Brabantse plaatsje Kessel, aanwezig bij een grote veldslag.
In de oudheid werden dieren voor allerlei doeleinden gebruikt: bijvoorbeeld voor het ploegen van het veld, de strijd op het slagveld, als voedsel en als offer aan de goden.
De expositie is ingericht ter gelegenheid van de lancering van een iPad app over de geschiedenis van de treinverbinding: 'Oriënt-Express, geschiedenis'.
Sicilië was eeuwenlang ankerplaats voor zeehelden, piraten, ambitieuze Feniciërs, wijnhandelaren, vrijbuiters, landverhuizers, pionierende Grieken en vissers.
Tegenwoordig zijn we gewend dat stilstaande objecten de suggestie van beweging kunnen wekken. De oude Grieken waren in de zesde eeuw voor Christus pioniers op dit gebied, de eersten die in schilderingen en beeldhouwkunst beweging konden suggereren.
Op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije, werd in de eerste eeuw voor Christus een groot mausoleum aangelegd werd voor koning Antiochus I.
De ArcheoHotspot is een plek waar iedereen gratis en vrijblijvend naar toe kan om mee te helpen met het sorteren van vondsten, om te onderzoeken of er in zijn of haar omgeving een opgraving heeft plaats gevonden, of om te skypen met een archeoloog op een buitenlandse opgraving.
Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft besloten enkele gouden kunstvoorwerpen, die het in bruikleen kreeg voor een tentoonstelling, voorlopig in bezit te houden omdat onduidelijk is wie precies eigenaar is van de voorwerpen. Zowel Russen op de Krim als de regering van Oekraïne eisen het goud op.
Rond 1000 voor Christus werd het schiereiland De Krim het trefpunt van Eurazië. Hier ontmoetten verschillende culturen elkaar, was het schrift bekend en, aldus de auteurs, werden de begrippen 'beschaving en barbarendom uitgevonden'.
Het Allard Pierson Museum gaat uitbreiden. Het museum krijgt een nieuwe vleugel en wil daar graag een bijzondere verzameling klassieke beelden opstellen. Hiervoor is echter veel geld nodig. Om dat geld binnen te halen startte het museum onlangs de actie “Haal ons van zolder”
Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft sinds kort een Eeuwig Egypte Experience. Met deze tentoonstelling belooft het museum bezoekers een “veelzijdige kennismaking met de immense geschiedenis van het Oude Egypte”. De kennismaking gaat volgens het museum verder dan de stereotype van farao’s en mummies. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door Culturama, een grote internationaal reizende multimedia show
In het Allard Pierson Museum, het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam, is vanaf vrijdag de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije te zien. Volgens het museum waren in Nederland niet eerder zoveel archeologische en cultuurhistorische topstukken uit en over Troje in een tentoonstelling te zien.
In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is momenteel de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan te zien. In deze tentoonsteling staan de impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië centraal. Het museum neemt de komende maanden twee culturen onder de loep. Een nomadisch, vroeger gevreesd, volk op de steppe van