Doughboy – Bijnaam voor Amerikaanse soldaten

1 minuut leestijd
Doughboys - Amerikaanse infanteristen bij Verdun, tijdens de Eerste Wereldoorlog
Doughboys - Amerikaanse infanteristen bij Verdun, tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Amerikaanse infanteriesoldaten ook wel ‘doughboys’ genoemd. En ook vandaag de dag wordt de bijnaam nog wel gebruikt voor Amerikaanse infanteristen. De herkomst van deze bijzondere bijnaam is niet helemaal duidelijk. 

Er zijn legio voorbeelden van bijnamen voor militairen met een bepaalde nationaliteit. Zo staan Britten van oudsher bijvoorbeeld bekend als ‘tommies‘ en werden Franse soldaten in het verleden geregeld ‘poilus’ genoemd. 

De herkomst van de bijnaam ‘doughboy’ voor Amerikaanse soldaten is zoals gezegd niet duidelijk. Letterlijk betekent het woord iets als ‘deegjongen’. Volgens sommige lezingen verwijst de bijnaam mogelijk naar de modderige kleur die uniformen kunnen krijgen als infanteristen zich door de modder hebben gewerkt. Ook is weleens gesuggereerd dat de soldaten de bijnaam dankten aan hun uithoudingsvermogen. Ze waren zo taai als deeg…

Vermelding van de 'doughboys' ten tijde van de Tweede Wereldoorlog
Vermelding van de ‘doughboys’ ten tijde van de Tweede Wereldoorlog – Bataviaasch nieuwsblad,
24 juli 1941 (Delpher)

De bijnaam werd voor het eerst gebruikt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Aanvankelijk werden met ‘doughboys’ toen alleen de koperen knopen op de uniformen bedoeld. Later werd de naam een algemene aanduiding voor de infanteristen zelf.

De term ‘doughboy’ komt ook voor in Herman Melville’s beroemde roman Moby Dick, waar het wordt gebruikt voor een bleke en wat nerveuze assistent van de walvisvaarders.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×