Week van de koloniale geschiedenis

Demonstratie van een ‘sperballon’

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, in maart 1939, wordt bij het Kidbrooke Balloon Centre in het zuidoosten van Londen een demonstratie gegeven. De zittende Minister van Luchtmacht Sir Kingsley Wood woont de luchtbeschermingsoefening bij. Hij en een aantal parlementsleden laten zich verleiden om ‘een handje te helpen’. De foto waarop dit is vastgelegd staat deze aflevering van Bron uitgelicht centraal.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtSperbalonnen, in het Engels ‘barrage balloons’ ofwel ‘blimps’, waren onderdeel van het Engelse defensiesysteem. Deze reusachtige ballonnen van zo’n 19 meter lang werden opgelaten tot zo’n 1500 meter hoogte. Bevestigd met ijzeren kabels aan de grond, zorgden ze ervoor dat vijandelijke vliegtuigen niet laag genoeg konden vliegen voor een geslaagde aanval. De vliegtuigen werden ook gedwongen op een hoogte te vliegen in bereik van het luchtafweergeschut.

RAF Balloon Command

Het gebruik van de geraamteloze balonnen startte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen waren het er nog enkele. In aanloop naar en gedurende de Tweede Wereldoorlog werd dat aantal verveelvoudigd naar enkele duizenden. Eind jaren dertig riep de Britse Royal Air Force (RAF) al een Balloon Command in het leven. De duizenden mannen en vrouwen in deze troepen werkten vanuit balloon centres verspreid over Engeland.

dd

- advertentie -

De Oorlogsbronnen-portal bevat meer foto’s van barrage balloons. Zoals deze, waaruit blijkt dat minister Wood een jaar eerder ook bereidwillig was om een ‘handje te helpen’. In 1938 trok hij bij een demonstratie een overall aan om de binnenzijde van een ballon te bekijken.

~ NOB

Meer berichten uit deze rubriek
Meer Tweede Wereldoorlog

Video over de ‘sperballonnen’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: