Dark
Light

Duits Joodse Peter Arad komt in 1936 naar Nederland

“Wij waren vluchtelingen”
1 minuut leestijd
Herinneringscentrum Kamp Westerbork - cc
Herinneringscentrum Kamp Westerbork - cc

Op zondag 27 maart 2016 vertelt Peter Arad over zijn ervaringen als Duits Joodse vluchteling in Nederland vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het museum van Kamp Westerbork. Hij raakt van zijn ouders gescheiden tijdens een razzia in juni 1943. Later wordt Peter op zijn onderduikadres ontdekt en komt in het weeshuis van kamp Westerbork terecht. Zijn vader en moeder melden zich in Westerbork om bij hun zoon te kunnen zijn.

Peter Arad is op 17 oktober 1934 in Hannover geboren als enigst kind in het gezin. In 1936 verhuist de familie uit Duitsland naar de Amsterdamse Rivierenbuurt. “Wij waren vluchtelingen.” In Nederland is het gezin echter ook niet veilig. In juni 1943 worden vader en moeder bij een razzia van huis opgehaald, terwijl Peter in een kast in de woning verstopt blijft.

“Het werd stil in huis. Toen ben ik uit de kast geglipt en naar de koelkast geslopen. Ik wist dat daar aardbeien lagen.”

’s Avonds wordt Peter door een buurman opgehaald en naar een onderduikadres in Hilversum gebracht.

“Het verhaal was dat ik wees was geworden na het bombardement van Rotterdam.”

Intussen zijn Peters ouders echter weer vrijgelaten vanwege werkzaamheden voor de Joodse Raad. Ongeveer vier weken later wordt Peter op straat in de buurt van zijn onderduikadres door een Nederlander aangesproken. Hij komt in het weeshuis van kamp Westerbork terecht. Na zeven maanden meldt zijn moeder zich vrijwillig in het kamp om bij haar zoon te kunnen zijn, gevolgd door zijn vader op 6 juni 1944.

Op 31 juli 1944 worden Peter en zijn ouders op transport gesteld naar Theresienstadt. Via een relatie had Peters moeder kunnen regelen dat ze staatsburgers van El Salvador waren geworden. “Dat betekende vrijwaring van transport naar Polen.” Ze mochten kiezen tussen Theresienstadt en Bergen-Belsen. Die documenten redden hun leven.

“Ik heb altijd gedacht: wat ik heb meegemaakt, stelde niets voor. Ik heb geluk gehad niet naar Polen te zijn doorgestuurd.”

Hij vertelt over zijn oorlogservaringen op zondag 27 maart 2016 om 14.00 uur in het museum van Kamp Westerbork. Na de lezing beantwoordt Peter graag vragen uit het publiek. Toegang tot de lezing is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

×