Egypte gaat ‘bewijzen’ dat Duitsland de buste van Nefertiti stal

1 minuut leestijd

Egypte gaat 'bewijzen' dat Duitsland de buste van Nefertiti stalEgypte heeft bewijs dat de 3400 jaar oude buste van koningin Nefertiti illegaal in het bezit is gekomen van Duitsland. De beroemde Egyptische archeoloog Zahi Hawass heeft dat zondag gezegd in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

De buste die zich momenteel in het museum van oudheden in Berlijn bevindt, werd in 1912 gevonden door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt en een jaar later overgebracht naar Duitsland. Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft Caïro de Duitse overheid, zonder succes, gevraagd de buste terug te geven aan Egypte.

Formeel verzoek

Volgens Zahi Hawass zijn er geen documenten die aan kunnen tonen dat de veelbesproken buste Egypte op een legale manier verliet. De archeoloog denkt goede argumenten te hebben die een terugkeer rechtvaardigen en heeft laten weten niet te zullen samenwerken met het Neues Museum in Berlijn zolang de buste niet is teruggekeerd in Egypte. Het is de bedoeling dat de buste in oktober 2009 wordt overgeplaatst naar dit museum in Berlijn.

Zahi Hawass: “We zijn nog altijd informatie aan het verzamelen, maar ik verwacht dat we binnenkort genoeg hebben om een formeel verzoek in te dienen bij het museum in Berlijn voor teruggave van de buste”.

Duitse autoriteiten hebben aangegeven te willen overwegen de buste tijdelijk over te laten brengen naar Egypte zodat deze daar geëxposeerd kan worden. Of de buste sterk genoeg is om die reis ongeschonden door te komen is volgens Duitsland echter onduidelijk. Nefertiti was koningin tijdens de 18e dynastie en de vrouw van farao Achnaton. De buste van de koningin werd vermoedelijk gemaakt door de beeldhouwer Tutmoses.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×