De Duits-Amerikaanse elektrotechnicus Emile Berliner (1851-1929) ontwikkelde in 1887 een nieuwe geluidsdrager: de grammofoonplaat. Deze platen veroverden al snel de wereld en zijn ook vandaag de dag nog populair.

Dankzij deze uitvindingen had Berliner genoeg geld om in 1883 voor zichzelf te beginnen. Vier jaar later ontwikkelde hij een geluidsdrager waarmee hij wereldberoemd zou worden: de grammofoonplaat. In plaats van een roterende rol, zoals bij de fonograaf, werkte deze met een roterende schijf met groeven in spiraalvorm. Anders dan bij de fonograaf werden de geluidsgolven nu niet meer verticaal maar horizontaal geregistreerd. Berliner ontwikkelde ook een manier om deze nieuwe geluidsdrager te produceren. De platen bleken een stuk eenvoudiger te maken dan de kwetsbare wasrollen die tot die tijd voor de fonograaf ontwikkeld werden.
Verbeteringen

Populariteit
Tot de uitvinding van de compact disc was de grammofoonplaat de populairste geluidsdrager. In de ‘digitale’ eenentwintigste eeuw wint de langspeelplaat opnieuw aan populariteit, onder meer bij verzamelaars. Moderne bands kiezen er steeds vaker voor om ook hun nieuwe albums ook op vinyl uit te brengen. De eerste platen hadden slechts een bespeelbare kant. Vanaf 1923 werd de dubbelzijdige plaat de norm.
Emile Berliner is vooral bekend vanwege de uitvinding van de grammofoonplaat. Minder bekend is dat hij ook een nieuw type weefgetouw ontwikkelde.
Een vroege voorloper van Spotify: de multifoon
Boek: E. Berliner, Maker of the Microphone
From Phonographs to Spotify: A Brief History of the Music Industry
Bronnen ▼
-Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn
-1001 Uitvindingen – Jack Challoner, p. 450