Europese subsidie voor grote tentoonstelling over Friese koning Redbad

2 minuten leestijd
Portret van koning Redbad
Portret van koning Redbad, Chris Manshande, 1890-1920, Fries Museum, Leeuwarden - Collectie Provincie Fryslân

Vanuit een Europese subsidieregeling voor grensoverschrijdende samenwerking (Interreg VI) wordt twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor een groot tentoonstellingsproject over de middeleeuwse Friese koning Redbad. In 2026 opent in het Fries Museum een grote tentoonstelling over de vorst, gevolgd door een presentatie in het Duitse Emden.

Redbad (ca. 670-719) heerste over een uitgestrekt kustgebied aan de Noordzee en geldt als een van de laatste heidense vorsten die zich verzette tegen de kerstening en de opmars van het Frankische rijk.

In totaal slaan negen Nederlandse en Duitse organisaties de handen ineen om het tijdvak van Redbad onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Initiatiefnemer is het Fries Museum in Leeuwarden, waar de tentoonstelling vanaf september 2026 in is te zien. Hierna reist de expositie door naar Emden.

Hanger van Cornjum
Gouden hanger met almandijn uit Cornjum, ca. 625 n. Chr., Fries Museum, Leeuwarden; Collectie Het Koninklijk Fries Genootschap. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg

Frisia

Redbad (ook Radbod of Radboud genoemd) regeerde rond het jaar 700 over een gebied dat bekendstond als Frisia. Over hoe groot zijn koninkrijk precies was, bestaat tot op de dag van vandaag discussie. Zijn invloed was in ieder geval merkbaar in een omvangrijk gebied wat toen bekend stond onder de naam Frisia: dit behelsde grofweg de Nederlandse en Noord-Duitse kust en het Utrechtse rivierengebied. De vorst maakte daarnaast deel uit van een breder Europees netwerk. Enerzijds was er contact met de kustgebieden rondom de Noordzee, anderzijds met de Frankische buren.

Rollenspel

Het project, dat mede wordt ondersteund door de provincies Fryslân en Groningen en de Duitse deelstaat Nedersaksen, omvat naast de tentoonstelling ook een wetenschappelijke publicatie, een publieksboek en een educatief rollenspel, ontwikkeld door de stichting Mythemakers. Dit spel moet kwetsbare jongeren straks in staat stellen in de huid te kruipen van personages uit de tijd van koning Redbad.

Redbad weigert de doop
Redbad weigert de doop, 1700-24, O. Elliger, M. Pool, gravure, Collectie Fries Museum, Leeuwarden

De expositie bouwt voort op eerdere projecten van het Fries Museum zoals Wij Vikingen (2019) en Vrijheid, Vetes, Vagevuur (2022). Door samen te werken met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, de Fryske Akademy, het Ostfriesisches Landesmuseum en het Niedersächsisches Institut für historische Küstenforschung wil het museum een zo volledig mogelijk beeld geven van Redbads wereld.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 55.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×