Dark
Light

Excuses geheime dienst voor behandeling Alan Turing

1 minuut leestijd
Alan Turing
Alan Turing

Het hoofd van de Britse geheime dienst GCHQ, Robert Hannigan, heeft heeft excuses gemaakt voor de manier waarop homoseksuelen in de vorige eeuw werden behandeld. Hij noemde daarbij specifiek de bekende wiskundige en codekraker Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte aan de ontcijfering van gecodeerde berichten van de nazi’s.

Dat melden Britse kranten. Tot in de jaren negentig discrimineerde de dienst homoseksuelen. Die kwamen in aanmerking voor een baan. Hannigan kijkt daar met spijt op terug en erkent dat door dit beleid veel mensen zijn gekwetst en dat getalenteerde spionnen zijn afgewezen, puur omdat ze homo waren.

In het interview vertelt hij bijvoorbeeld over een spion genaamd “Ian” die werd ontslagen toen men vermoedde dat hij homoseksueel was. Robert Hannigan:

“Het feit dat dit decennia lang de dagelijkse praktijk was, geeft aan hoe intolerant we toen waren en voor welke spanning de Koude Oorlog zorgde. Maar dat maakt het niet minder fout en we moeten hier onze excuses voor maken.”

Castratie

De baas van de geheime dienst noemde ook Alan Turing die na de oorlog vanwege zijn geaardheid werd veroordeeld. Turing kreeg de keus: chemische castratie of gevangenisstraf. De wiskundige koos voor het eerste en kreeg daarom hormonen geïnjecteerd. In 1954 pleegde hij zelfmoord door van een vergiftigde appel te eten. Hannigan:

“We zullen nooit weten wat Turing in zijn leven nog had kunnen bereiken en wat hij als pionier van kunstmatige intelligentie nog had kunnen ontdekken. Zo’n fout mogen we als samenleving nooit meer maken.”

Boek: Alan Turing, het Enigma

×