Het verhaal van Alan Turing

Onlangs verscheen bij Hollands Diep de biografie 'Alan Turing, het Enigma' van Andrew Hodges. Het enigma in de ondertitel slaat niet alleen op de persoon, maar ook op zijn bekendste wapenfeit: het mede ontcijferen van de geheime Duitse code tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De geheime Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen uitgevochten door in groene en grijze uniformen geklede soldaten. Iedere oorlog gaat ook gepaard met een geheime, ondergrondse strijd.

‘Gratie voor veroordeelde homoseksuelen’

Ruim een jaar geleden werd postuum gratie verleend aan de beroemde wiskundige en codekraker Alan Turing, die in de jaren vijftig werd veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht.

Codekraker Bletchley Park overleden

De Britse codekraker Raymond ‘Jerry’ Roberts is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. De Brit werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog op Bletchley Park aan het ontcijferen van geheime berichten van de nazi’s.

Postuum gratie voor wiskundige Alan Turing

Koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing postuum gratie verleend. In de jaren vijftig werd de beroemde wiskundige veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. Die veroordeling is nu ongedaan gemaakt.

Archieven codebrekers WOII gedigitaliseerd

Meer dan een miljoen documenten uit ‘Bletchley Park’, het hoofdkwartier van de Britse codebrekers tijdens de Tweede Wereldoorlog, worden op internet gezet. Dat melden verschillende Britse media.