EYE eert filmregisseur Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock
Filmmuseum EYE in Amsterdam eert de wereldberoemde regisseur Alfred Hitchcock deze zomer met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.


Alfred Hitchcock maakte zowel ‘stomme’ als geluidsfilms. Hij wordt door velen gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitckcock werd bij het grote publiek onder meer bekend met films als Psycho, The Birds, Vertigo en North by Northwest. Dertig jaar na zijn dood is Hitchcock nog altijd een icoon in de populaire cultuur. Vorig jaar werd zijn film Vertigo nog tot de beste film aller tijden gekozen.

EYE brengt in de zomer van 2014 The Hitchcock Touch, met de belangrijkste films van de regisseur, van zijn Engelse geluidsfilms uit de jaren dertig, klassieke werken als Rear Window, Vertigo en Psycho, tot latere films als Frenzy en Family Plot.

Stille films

Daarnaast zijn er negen stille films van de regisseur te zien die onlangs door het British Film Institute zijn gerestaureerd.

- advertentie -

Het programma The Hitchcock Touch toont de verbanden tussen de Hitchcock-films in een lezingencyclus, waarin aandacht wordt besteed aan de thema’s en de visuele kenmerken van zijn films. Het programma vindt plaats van 24 juli tot en met 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus en lezingen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: