Vroegste film Alfred Hitchcock online gezet

Still uit de film
De America’s National Film Preservation Foundation heeft een film uit 1924 online gezet waar Alfred Hitchcock nog aan heeft meegewerkt. Het is het vroegst bekende werk waar de naam van de beroemde regisseur aan is verbonden.

Het gaat om de stomme film The White Shadow. Een jaar geleden werden grote delen van deze film in een archief in Nieuw-Zeeland gevonden. Hitchcock was een van de regisseurs van deze stomme film.


Daarnaast werkte hij er als schrijver en productieontwerper aan mee. De acteurs Clive Brook en Betty Compson speelden de hoofdrollen in de stomme film.

- advertentie -

In totaal zijn er drie spoelen met dertig minuten filmmateriaal opgedoken. Er moeten nog drie spoelen bestaan, maar waar die zijn is niet bekend. Toen de film gemaakt werd was Hitchcock vierentwintig jaar oud.

De Amerikaanse nationale organisatie voor filmbehoud heeft de veertig minuten film nu dus online gezet.

Alfred Hitchcock maakte zowel ‘stomme’ als geluidsfilms. Hij wordt door velen gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitckcock werd bij het grote publiek onder meer bekend met films als Psycho, The Birds, Vertigo en North by Northwest.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: