Het Noord-Hollands Archief heeft 75 jaar na haar overlijden een familiealbum verworven met daarin baby- en jeugdfoto’s van Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog. De communistische verzetsvrouw, ook wel bekend als het Meisje met het Rode Haar, zou dit jaar honderd zijn geworden en wordt vandaag herdacht.
Op 17 april 1945 werd de verzetsvrouw geëxecuteerd in de duinen bij Overveen. Ze is de enige vrouw in Nederland die gedurende de Duitse bezetting dit lot onderging. Eind november 1945, enkele maanden na de bevrijding, werd haar stoffelijk overschot met militaire eer herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen. Sinds die tijd wordt Hannie Schaft jaarlijks op de laatste zondag van november herdacht.
Nieuw inzicht
Het Noord-Hollands Archief verwierf recent via een direct familielid van de verzetsvrouw een baby- en kinderfotoboek. Bijzonder, want er waren al wel enkele foto’s bekend uit Schaft’s verzetsperiode, maar niet uit haar vroege jaren. De archiefinstelling:
“Dit fotodocument is in meerdere opzichten bijzonder en biedt ons een nieuw inzicht in het jonge leven van de verzetsstrijder. We zien haar op de foto’s opgroeien vanaf vlak na haar geboorte in 1920 tot in de jaren dertig, dus ver voordat zij toetrad en deelnam aan het georganiseerd verzet tijdens de Duitse bezetting. Bijzonder waardevol is dat bijna alle foto’s zijn voorzien van dateringen en annotaties.”
Hannie Schaft, destijds Jannetje Johanna (‘Jo’ of ‘Jopie’) geheten, is op de foto’s vooral in gezinsverband te zien, met haar ouders Pieter Schaft, leraar op de Rijkskweekschool, Aafje Talea Vrijer en haar oudere zusje Annie. Het album bevat bijvoorbeeld kiekjes van de familie tijdens het spelen thuis, beelden van een uitje aan zee en bezoekjes van grootouders, ooms en tantes.
Symbool
Onder de schuilnaam ‘Hannie’ sloot ‘Jannetje Johanna Schaft’ zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet. Ze was onder meer betrokken bij enkele aanslagen op nazi-collaborateurs. Kort voor de bevrijding werd ze opgepakt en geëxecuteerd, waarna haar resten in de duinen bij Bloemendaal werden begraven. Na de Tweede Wereldoorlog werd Hannie Schaft het symbool van het communistisch verzet. Bij het grote publiek raakte de verzetsvrouw ook bekend dankzij de verfilmde roman Het meisje met het rode haar (1956) van Theun de Vries.
Ook interessant: Ooggetuigen over Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster van Nederland
Boek: Hannie Schaft. Het levensverhaal van een vrouw in verzet tegen de nazi’s