Week van de koloniale geschiedenis

Frans echtpaar vindt goudschat in kelder

Foto van een willekeurige Louis d’Or
Een Frans echtpaar deed onlangs een bijzondere vondst. Onder de vloer van hun kelder vonden ze een pot met daarin 34 gouden munten. De muntschat is volgens een Franse muntexpert ongeveer honderdduizend euro waard.

De vondst werd gedaan in Millau, een plaats in het Franse departement Aveyron. Het Franse echtpaar stuitte op de pot met munten tijdens werkzaamheden aan de riolering. De pot bevond zich op ongeveer een halve meter onder de grond. De gevonden munten dateren van voor de Franse Revolutie. De oudste munt komt uit 1595. Mogelijk heeft een vermogend persoon de munten tijdens de revolutie van 1789 onder de grond verborgen.

Onder de munten bevindt zich ook een in goede staat verkerende louis d’or uit 1640. Volgens de de muntexpert die de goudschat heeft onderzocht is deze munt tenminste 6500 euro waard. De goedkoopste munt in de pot levert volgens hem minimaal duizend euro op.

Het Franse echtpaar wil anoniem blijven. Wat er met de goudschat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De expert die de munten taxeerde heeft aangeboden de munten te kopen om ze vervolgens te veilen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: