De torenruïne van de beroemde Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn wordt gerenoveerd. De regering van de deelstaat Berlijn heeft dat laten weten.
De renovatie van de kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade opliep, zal naar schatting 4,1 miljoen euro kosten. Na de oorlog werd aanvankelijk besloten een nieuwe kerk neer te zetten. Toen architect Egon Eiermann liet weten dat de ruïne in zijn geheel afgebroken moest worden werd afgeweken van het plan. Besloten werd de de ruïne te laten staan, als monument en herinnering aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.
Holle tand
De oorspronkelijke kerk werd tussen 1891 en 1895 gebouwd in opdracht van keizer Wilhelm II. Dit ter herinnering aan diens grootvader: keizer Wilhelm I. De kerk komt zo aan de naam Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Ook moest de kerk de eenheid van de Pruisische Kroon en de Kerk symboliseren. De kerk wordt vaak echter kort Gedächtniskirche genoemd. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van Berlijn. De oude toren die dus gerenoveerd zal worden wordt in de volksmond ook wel ‘de holle tand’ genoemd.
Boek: Berlijn (Antony Beevor)