Geheim graf voor oorlogsmisdadiger Erich Priebke

1 minuut leestijd

Erich Priebke (Publiek Domein - wiki)
Erich Priebke (Publiek Domein – wiki)
De Duitse oorlogsmisdadiger Erich Priebke, die eerder deze maand op honderdjarige leeftijd overleed, wordt op een geheime locatie begraven.

De oud-SS’er overleed elf dagen geleden in Rome. Daarna was de vraag waar Priebke begraven moest worden. Aanvankelijk werd gekeken of zijn stoffelijk overschot overgebracht kon worden naar Argentinië omdat Priebke daar na de oorlog lange tijd woonde. Het land wilde hem echter niet begraven en ook zijn geboorteland Duitsland wilde de zorg voor het lichaam niet overnemen.

De conservatieve priesterbroederschap Sint Pius X liet wat later weten de Duitser wel te willen begraven bij een klooster in het Italiaanse stadje Albano Laziale, maar dit stuitte op zoveel protest dat de burgemeester van het stadje een begrafenis vanwege verstoring van de algemene orde op het laatste moment verbood. Hierna werd het lichaam van de oorlogsmisdadiger overgebracht naar een militair vliegveld.

Volgens Priebke’s advocaat is inmiddels overeenstemming bereikt over een begraafplaats. Onduidelijk is of de begrafenis plaatsvindt in Italië of Duitsland. De locatie blijft geheim maar er zou wel een kleine uitvaartplechtigheid voor de familie komen.

Ardeatijnse Grotten

Erich Priebke was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Na de oorlog week Priebke uit naar Argenintië. Pas in de jaren negentig werd hij opgespoord en overgebracht naar Italië. Daar werd hij in 1998 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege misdaden die hij tijdens de oorlog beging.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×