Oorlogsmisdadiger Erich Priebke overleden

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog
Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Duitse oorlogsmisdadiger en oud-SS’er Erich Priebke is vrijdag op honderdjarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media op basis van een verklaring van Priebke’s advocaat.


Erich Priebke werd in 1998 in tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië beging. Hij overleed echter niet in de gevangenis. Priebke zat onder huisarrest in Rome.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Priebke heeft erkend dat hij betrokken was bij dit bloedbad, maar beweerde zelf dat hij zelf ‘slechts’ twee mensen doodgeschoten had en verder alleen meegeholpen had bij de arrestaties.

- advertentie -

Kort na de oorlog werd de Duitser door de Britten opgepakt. Enige tijd later wist hij echter te ontsnappen. Priebke vluchtte naar Argentinië maar werd daar halverwege de jaren negentig ontdekt en toen uitgeleverd aan Italië. Priebke had al die tijd gewoon onder zijn eigen naam in Argentinië geleefd.

Eerder dit jaar was er nog een rel rond de honderdste verjaardag van de oud-SS’er. Vrienden van de Duitser wilden die verjaardag in het openbaar vieren. Dat leidde tot protesten van nabestaanden van slachtoffers en organisaties van Joden en oud-partizanen.

Das zweite Leben des SS-Offiziers Erich Priebke

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

2 Comments Join the Conversation →