Dark
Light

Oorlogsmisdadiger Erich Priebke overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog
Erich Priebke tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Duitse oorlogsmisdadiger en oud-SS’er Erich Priebke is vrijdag op honderdjarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media op basis van een verklaring van Priebke’s advocaat.

Erich Priebke werd in 1998 in tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege misdaden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië beging. Hij overleed echter niet in de gevangenis. Priebke zat onder huisarrest in Rome.

De Duitser was onder meer betrokken bij de massaslachting in de Ardeatijnse Grotten, een van de bekendste oorlogsmisdaden in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werden 335 Italiaanse burgers waaronder 75 Joden vermoord als vergelding voor de dood van 33 Duitse militairen, die door het verzet waren gedood.

Priebke heeft erkend dat hij betrokken was bij dit bloedbad, maar beweerde zelf dat hij zelf ‘slechts’ twee mensen doodgeschoten had en verder alleen meegeholpen had bij de arrestaties.

Kort na de oorlog werd de Duitser door de Britten opgepakt. Enige tijd later wist hij echter te ontsnappen. Priebke vluchtte naar Argentinië maar werd daar halverwege de jaren negentig ontdekt en toen uitgeleverd aan Italië. Priebke had al die tijd gewoon onder zijn eigen naam in Argentinië geleefd.

Eerder dit jaar was er nog een rel rond de honderdste verjaardag van de oud-SS’er. Vrienden van de Duitser wilden die verjaardag in het openbaar vieren. Dat leidde tot protesten van nabestaanden van slachtoffers en organisaties van Joden en oud-partizanen.

Das zweite Leben des SS-Offiziers Erich Priebke

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×