Dark
Light

Gele borden NS straks geschiedenis

1 minuut leestijd
Geel bord op een NS-station (Publiek Domein - wiki)
Geel bord op een NS-station (Publiek Domein - wiki)

De NS heeft besloten de gele borden met informatie over de vertrektijden van treinen te gaan verwijderen. Volgens de NS zijn de borden niet meer van deze tijd en worden ze nog maar weinig gebruikt.

Geel bord op het station van Amersfoort - Foto: Wiki
Geel bord op het station van Amersfoort – Foto: Wiki
Het is de bedoeling dat de bekende borden vanaf april weggehaald worden. Niet alle gele borden verdwijnen overigens. Elk station houdt er minimaal één. Van de 3400 informatieborden blijven er in totaal 700 over.

De gele borden worden minder gebruikt omdat de NS reisinformatie tegenwoordig via elektrische borden verstrekt. Deze borden geven ook informatie over eventuele vertragingen, omleidingen of uitval van treinen. Ook is reisinformatie tegenwoordig via internet en de mobiele telefoon te verkrijgen.

Ontwikkeling reisinformatie

In de negentiende eeuw werden de vertrektijden van treinen nog met krijt op een bord geschreven. Later kwam er een systeem met bordjes, die werden door een spoorwegmedewerker handmatig gewisseld. In 1962 kwam er een centraal bediende perronaanwijzer.

Utrecht Centraal kreeg in 1962 een imposant blauw bord rollende ‘lamellen’ waarop de reisinformatie werd weergegeven. Ook dit systeem werd uiteindelijk vervangen. Twee jaar geleden rolden de rollende ‘lamellen’ voor de laatste keer.

Andere museumstukken:

Oud informatiebord
Oud informatiebord
Reizigersinformatie Utrecht CS rond 1935 – Foto: Collectie Spoorwegmuseum
Reizigersinformatie Utrecht CS rond 1935 – Foto: Collectie Spoorwegmuseum
×