De Amsterdamse gemeenteraad wil dat er officieel excuses wordt aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. Een grote meerderheid van de raad heeft hiervoor maandag een voorstel ingediend. Het zou voor het eerst zijn dat een Nederlandse stad excuus aanbiedt voor de slavernij.
Het voorstel is afkomstig van de vier Amsterdamse coalitiepartners (GroenLinks, D66, PvdA en SP) en wordt ook gesteund door Denk, Bij1 en ChristenUnie. Deze partijen hebben gezamenlijk een grote meerderheid in de raad (31 van de 45 zetels). Als het aan de initiatiefnemers ligt worden de excuses volgend jaar op op 1 juli, tijdens de herdenking van het slavernijverleden (Keti Koti), officieel namens de stad aangeboden.
Welwillend
In een reactie tegenover Het Parool laat wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) weten welwillend tegenover het voorstel te staan. Wel vindt hij dat eerst goed onderzocht moet worden welke rol Amsterdam precies heeft gespeeld in de slavenhandel. Volgens de intiatiefnemers was die rol aannemelijk. Ze wijzen er bijvoorbeeld op dat de gemeente voor een derde eigenaar was van de in 1683 opgerichte Sociëteit van Suriname, een koloniale organisatie die onder meer de slavenhandel opzette. Voordat excuses aangeboden worden wil Groot Wassink ook de juridische gevolgen nog in kaart brengen.
Volgens de initiatiefnemers is een vrees voor claims niet nodig. Het zou de nabestaanden alleen gaan om erkenning.
Nationale excuses
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep de Nederlandse regering een jaar geleden nog op om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden