Geschiedenis Laurenskerk tot leven gebracht

1 minuut leestijd

Laurenskerk tussen 1621-1645 (Tekening uit ca. 1760 van Leendert Brasser)
Prins Willem-Alexander opent in september een permanente tentoonstelling in de beroemde Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. De geschiedenis van de middeleeuwse kerk staat in deze tentoonstelling centraal.

De Sint-Laurenskerk staat voor veel Rotterdammers symbool voor de geschiedenis van de stad. De kerk is dan ook het enige nog resterende laatgotische gebouw uit het van oorsprong middeleeuwse Rotterdam. De Laurenskerk werd gebouwd in de periode 1449 en 1525. Al voor 1449 was er echter al sprake van een godshuis op de locatie van de huidige Laurenskerk.



Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 werd de kerk zwaar beschadigd. Alleen de muren van de kerk en de toren bleven behouden. Op verschillende foto’s die na het bombardement in Rotterdam gemaakt werden, is de zwaarbeschadigde kerk duidelijk te zien. Twee jaar na het einde van de oorlog werd een begin gemaakt met de restauratie van de toren. De gehele restauratie van de kerk werd uiteindelijk in 1968 voltooid.

Tentoonstelling

In de meerjarige tentoonstelling wordt aan de hand van twintig thema’s de geschiedenis van de kerk voor het voetlicht gebracht. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 10 september. Een dag later is de kerk voor het publiek gelijk gratis te bezoeken omdat het dan Open Monumentendag is.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×