Dark
Light

Gezocht: een trouwjurk uit Ron’s Honeymoonquiz

Een zoektocht naar de essentie van de bruidsjurk
2 minuten leestijd
Ron's Honeymoonquiz.
Ron's Honeymoonquiz. Beeld: ANP Kippa, via Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden werkt aan een tentoonstelling over de ontwikkeling van de trouwjurk in de afgelopen tweehonderdvijftig jaar. Voor de tentoonstelling, die vanaf komend najaar in het museum te zien is, zijn de samenstellers nog op zoek naar een bijzonder historisch object: een jurk uit Ron’s Honeymoonquiz.

Trouwkostuum van Isabella Stinstra, 1782
Trouwkostuum van Isabella Stinstra, 1782, zijde, Fries Museum, bruikleen particuliere collectie. Foto: Cees de Jonge, the Visual Art Box.
Het museum neemt de bezoeker straks mee op een reis door de tijd, van de achttiende eeuw tot nu, en gaat daarbij op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk bijvoorbeeld onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster?

In de tentoonstelling zijn ongeveer zestig jurken te zien, waaronder een historisch trouwkostuum uit 1782 en een moderne creatie van het bekende ontwerpersduo Viktor&Rolf. Aan de hand van deze en andere jurken én de bijbehorende persoonlijke verhalen over de draagsters, wil het museum een beeld schetsen van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland.

De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema’s als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid.

Een van de museumzalen is omgedoopt tot atelier, waarin de Nederlandse modeontwerper Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.

De jurk van Máxima

Topstuk uit de tentoonstelling is de trouwjurk van koningin Máxima, waarin ze op 2 februari 2002 het jawoord gaf aan (toen nog) prins Willem-Alexander. Het Italiaanse modehuis Valentino creëerde voor de prinses een ivoorkleurige mikadozijden jurk met lange mouwen, een opstaande hals en een vijf meter lange sleep.

Trouwfoto van koningin Máxima in een ontwerp van Valentino, 2002
Trouwfoto van koningin Máxima in een ontwerp van Valentino, 2002, mikado-zijde, privécollectie. Foto: RVD – Jeroen van der Meyde

Om de tentoonstelling compleet te maken is het Fries Museum nog op zoek naar een trouwjurk uit het televisieprogramma Ron’s Honeymoonquiz. Dit programma droeg bij aan de populariteit van de lange witte trouwjurk, al kreeg de nadruk op dit type jurk ook kritiek. Zo schreef journalist Marie-Catrien van Deijck in 1993 in het Algemeen Dagblad:

Van de 95.000 bruiden die jaarlijks in Nederland hun ja-woord geven, onttrekt slechts een enkeling zich aan de dictatuur van de geijkte trouwjapon. (…) De ontwerpers kunnen bedenken wat ze willen, de doorsnee Hollandse bruid laat zich niet vermurwen.

Trouwjapon van Cornelia Vriesendorp, 1864
Trouwjapon van Cornelia Vriesendorp, 1864, zijde, Huis van Gijn, Foto: Adriaan van Dam

Naast jurken uit eigen collectie, zijn in de tentoonstelling bijzondere trouwjurken te zien van Kunstmuseum Den Haag, Museum Dordrecht, Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Nederlands Openlucht Museum, bruidsmodezaak Koonings The Wedding Palace, diverse ontwerpers en privécollecties.

De tentoonstelling Ja, ik wil! loopt van 14 september 2024 tot en met 16 februari 2025. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de trouwjurk in Nederland. Het voorwoord is geschreven door Cécile Narinx, voormalig stijlredacteur bij de Volkskrant en hoofdredacteur van ELLE.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×