Google Earth onthult archeologische vindplaatsen

Saoedi-Arabië op Google Earth
Vanuit Australië zijn bijna tweeduizend potentiële archeologische sites in Saoedi-Arabië gevonden via Google Earth. Dat zegt een Australische onderzoeker in de New Scientist.

David Kennedy van de universiteit van West Australië zegt met dank aan de hoge resolutie satellietfoto’s vanuit zijn luie stoel bijna tweeduizend potentiële archeologische vindplaatsen te hebben ontdekt via Google Earth. De onderzoeker is zelf nooit in Saoedi-Arabië geweest,omdat het “geen makkelijk land is om binnen te komen”.

- advertentie -

Daarom nam hij 1240 vierkante kilometer onder de loep met behulp van Google Earth. Daaruit filterde hij 1977 potentiële archeologische sites. Een vriend in Saoedi-Arabië bezocht enkele van deze plaatsen en maakte er foto’s van. Door die afbeeldingen te vergelijken met eerdere vondsten in het nabijgelegen Jordanië denkt Kennedy dat de vindplaatsen tot negenduizend jaar oud kunnen zijn. Wel benadrukt hij dat verder onderzoek nodig is om uit te maken of het inderdaad belangrijkste vindplaatsen zijn.

Speurhond Google

Door de scherpe foto’s van Google Earth zijn er al eerder bijzondere dingen ontdekt vanachter de computer. Zo werden in 2008 door Australische onderzoekers 463 potentiële opgravingsplaatsen gevonden in de Registan-woestijn in Afghanistan. Ook werden de satellietfoto’s al eerder gebruikt om historische locaties als de Nazcalijnen in Peru en de Maja-ruïnes in Belize in beeld te brengen.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister