Bij opgravingen in Pompeii hebben archeologen een goed bewaard fresco uit de eerste eeuw voor Christus gevonden. De vondst is gedaan in een voormalige banketzaal en toont een processie ter ere van de wijngod Dionysos.
Het fresco is aangetroffen in een recent opgegraven gebouw in Regio IX van Pompeii. Drie wanden van de banketzaal zijn beschilderd met levensgrote figuren, terwijl de vierde zijde open was en toegang gaf tot een tuin. Op het fresco is een stoet afgebeeld van saters en bacchanten, volgelingen van de god Dionysos.
Sommige vrouwen dansen, anderen worden getoond als jagers met geslachte dieren op hun schouders of in hun handen. Centraal staat een sterfelijke vrouw die een fakkel draagt. Mogelijk gaat het om een vrouw die wordt ingewijd in de Dionysoscultus en hiervoor een nachtelijk ritueel moest doorstaan.

Sokkels
Een opvallend detail is dat alle figuren op sokkels lijken te staan, alsof het beelden zijn. Tegelijkertijd wekken de dynamische poses juist een levendige indruk. Boven het hoofdfries loopt een tweede, kleiner fresco met jachttaferelen, waarop diverse dieren – waaronder herten, zwijnen en vogels – zijn afgebeeld.
Op basis van de schildertechniek gaan de onderzoekers ervan uit dat het fresco rond 40-30 v.Chr. op de wanden werd aangebracht. Dit zou betekenen dat de muurschilderingen al ongeveer een eeuw oud waren toen de stad in 79 na Christus werd bedolven onder de as van de Vesuvius.
