Grote Kerk Naarden verwerft ‘historisch zoekplaatje’

Interieur van de Grote Kerk te Naarden – Jan Jacob Schenkel

De Grote Kerk Naarden heeft met behulp van het publiek een werk uit 1850 van Jan Jacob Schenkel aangekocht. Het werk is bijzonder voor Naarden omdat het kerkinterieur getoond wordt zoals dat er in 1850 uitzag. Via het werk is goed te zien hoe de kerk in de loop der tijd is veranderd.

Het schilderij, getiteld Interieur van de Grote Kerk te Naarden, wordt woensdag officieel onthuld. Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk in Naarden, ontdekte het werk enige tijd geleden bij een kunsthandelaar in Ede. Tegenover RTV Noord-Holland vertelt ze:

“Ik was op slag verliefd. Het is een soort zoekplaatje. Je ziet meteen dat dit, waar ik nu sta, de plek is waar de schilder toen stond. Dat was in 1850. Nu is het 2017 en zie je de verschillen. Je kunt echt vergelijkingen maken. Je ziet hoe anders de mensen in 1850 gekleed waren. Je ziet hoe toen kaarsen werden gebruikt; nu is de verlichting natuurlijk elektrisch.”

Interieur van de Grote Kerk te Naarden - Jan Jacob Schenkel (Grote Kerk Naarden)
Interieur van de Grote Kerk te Naarden – Jan Jacob Schenkel (Grote Kerk Naarden)

Grote Kerk in Naarden

De Grote Kerk in Naarden, een laatgotische kruisbasiliek, is vooral bekend door de grote jaarlijkse opvoering van de Matthäus Passion. Het oudste gedeelte van de kerk werd tussen 1380 en 1440 gebouwd. De kerk is te vinden in het hart van de vesting Naarden.

Ook interessant: Geschiedenis van de Matthäus-Passion van Bach
Boek: De ondergang van Naarden

- advertentie -Video over de aankoop

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: