Dark
Light

Grote VOC-tentoonstelling bij Nationaal Archief

2 minuten leestijd
De tafel met de zeventien stoelen van "de Heren XVII" in het Oost-Indisch huis in Amsterdam. - cc
De tafel met de zeventien stoelen van "de Heren XVII" in het Oost-Indisch huis in Amsterdam. - cc

De burgemeesters van zes voormalige VOC-steden – Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Middelburg en Rotterdam – hebben donderdag de tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief geopend.

Oudste aandeel VOC
Oudste aandeel van de VOC
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bestond bijna 200 jaar, vanaf de oprichting in 1602 tot aan 1798. Het archief van de VOC wordt al jaren gebruikt door onderzoekers uit binnen- en buitenland. Een groot deel van het archief is te vinden bij het Nationaal Archief. Dit archief werd in 2003 door Unesco erkend als werelderfgoed en toegevoegd aan het Memory of the World Register.

In de tentoonstelling worden topstukken uit het archief getoond. Te zien zijn bijvoorbeeld bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen.

Niet alleen de successen van de VOC, ook wel de eerste multinational in de wereldgeschiedenis genoemd, worden getoond, ook de verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking komen aanbod.

Persoonlijke verhalen

Willem van Loon, mede-oprichter van de VOC
Willem van Loon, mede-oprichter van de VOC
Schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr kropen voor de tentoonstelling – en een bijbehorend boek – in de huid van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. Deze persoonlijke verhalen zijn te beluisteren in de tentoonstelling en moeten de VOC-tijd voor de bezoekers tot leven brengen.

Het Nationaal Archief:

“Op diverse plekken ziet de bezoeker dat het verleden nog op verschillende manieren doorwerkt in het heden. Zo werd in de VOC-tijd de aandelenmarkt al gemanipuleerd. Journalist en antropoloog Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over de parallellen met de huidige financiële sector.”

VOC-voorouders

Op de honderden VOC-schepen die Nederland verlieten, voeren zo’n miljoen opvarenden mee. Veel Nederlanders hebben dan ook een voorouder die in dienst is geweest van de Compagnie. Het Nationaal Archief heeft voor de tentoonstelling tien van deze nakomelingen geïnterviewd over hun voorouders en hen gevraagd wat het VOC-verleden nu voor hen betekent. Korte filmpjes van een nakomeling van medeoprichter van de VOC Willem van Loon en nakomelingen van tot slaaf gemaakte Cornelis Valentijn worden in de tentoonstelling getoond.

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerd boek verschenen: Het Grote VOC Boek.

Lees ook: Het ‘grote verhaal’ van de VOC
Boek: Het Grote VOC Boek

Interview met Philippa van Loon, nakomeling van een VOC-oprichter

×