Halloween is terug in Europa!

1 minuut leestijd
Oude Halloween-kaart - Woodruff House in Ohio, 1901
Oude Halloween-kaart - Woodruff House in Ohio, 1901

In heksenkostuums of skelettenpakken met uitgeholde pompoenen elkaar de stuipen op het lijf jagen. Langs de deuren voor een trick-or-treat. Amerika beweert graag dat Halloween een Amerikaans feest is, maar het is veel Europeser dan wordt aangenomen.

Happy Halloween - Ellen Clapsaddle, 1904
Happy Halloween – Ellen Clapsaddle, 1904
Halloween stamt af van het oud-Keltische nieuwjaarsfeest, dat op 1 november viel. De Kelten geloofden dat de geesten van de overledenen die dag terugkeerden naar hun oude huis. Met lantaarns, gemaakt van uitgeholde kalebassen of bieten, wezen ze hen de weg. Ook legden ze eten voor hen klaar. Om kwade geesten op afstand te houden droegen de Kelten angstwekkende maskers.

Ook de tot het christendom bekeerde Keltische stammen bleven het heidense feest vieren. Daarom bedacht paus Gregorius VI in de negende eeuw een oplossing. Hij verplaatste de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen, waarop alle heiligen en gestorvenen worden herdacht, naar 1 en 2 november. De avond voor Allerheiligen werd in Engeland omgedoopt tot All Hallows eve (Allerheiligenavond), ofwel Halloween.

In de zestiende eeuw werd het katholieke Allerheiligen door veel protestantse machthebbers verboden, onder andere in Nederland. Gemigreerde katholieke Ieren brachten Halloween in de negentiende eeuw naar Amerika. Daar groeide het uit tot het feest dat wij nu kennen.

Nieuw is de trick: een avond per jaar mogen kinderen ongestraft kattenkwaad uithalen. De treat stamt af van de gewoonte dat armen op Allerzielen langs de huizen mochten gaan om te bedelen. Bij gebrek aan kalebassen en bieten vonden de Ieren een alternatief: de pompoen, hét symbool van Halloween.

Oorspronkelijk gepubliceerd in 2012

De stichting Nationaal Historisch Museum werd in 2008 opgericht. Het was de bedoeling een fysiek museum te stichten, maar zover kwam het nooit. Verschillende artikelen die op de inmiddels opgeheven website innl.nl werden gepubliceerd, zijn met toestemming van het museum doorgeplaatst op Historiek.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×