Prinses Margriet opent op 21 januari het vernieuwde Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch in Apeldoorn. Dit centrum is recent verbouwd en uitgebreid om het verhaal van het Apeldoornsche Bosch en de Holocaust blijvend onder de aandacht te brengen.
Tijdens de opening, die ook wordt bijgewoond door mr. Pieter van Vollenhoven, wordt het centrum letterlijk in het licht gezet, als symbolisch eerbetoon aan de slachtoffers. Prinses Margriet krijgt daarnaast een rondleiding en uitleg over het nieuwe voetstappenplein, dat de 1400 voetjes van kinderen symboliseert die vanuit de inrichting werden gedeporteerd naar Auschwitz.
Het herinneringscentrum werd geopend in 2020 en bevindt zich in het voormalige huis van pedagoog Philip Fuldauer, die destijds directeur was van de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch. Het Herinneringscentrum is nu uitgebreid met een paviljoen dat ruim plaats biedt aan groepsbezoek bijvoorbeeld in klassenverband. Bij de opening van het centrum sprak de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts eerder de wens uit dat alle Apeldoornse kinderen en jongeren Het Apeldoornsche Bosch minstens een keer bezoeken.
Deportatie
Het Apeldoornsche Bosch, opgericht in 1909, was een joods-psychiatrische instelling. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi’s ontruimd. Bijna 1100 personen, waaronder naast patiënten ook medewerkers van de instelling, werden vervolgens gedeporteerd naar Auschwitz en vermoord. Later volgden nog twee transporten naar Westerbork, waarbij 265 mensen werden afgevoerd. Slechts eenentwintig personeelsleden overleefden de oorlog.