Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana

1 minuut leestijd
Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana
Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana

De in Mexico geboren Julia Pastrana (1834-1860) leed aan twee zeldzame ziektes waardoor ze een nogal afwijkend uiterlijk had. Het lichaam van de Mexicaanse was zwaar behaard en daarnaast zorgde een ziekte ervoor dat haar lippen en tandvlees enorm opzwollen. Pastrana had daarnaast ongewoon grote oren en een enorme neus.

Julia Pastrana werd na haar dood tentoongesteld
Julia Pastrana werd na haar dood tentoongesteld
Charles Darwin schreef ooit over haar en wist te melden dat Pastrana in haar mond (hij mocht daar kennelijk in kijken) een dubbele rij tanden had, zowel op de onder- als de bovenkaak. Volgens de beroemde wetenschapper was Pastrana een “gorilla-achtige verschijning”.

Zoals zoveel mensen met bijzondere lichamelijke afwijkingen in die tijd, nam Julia Pastrana deel aan zogenaamde ‘freakshows’ in Canada en de Verenigde Staten. Pastrana werd hierdoor een internationale bekendheid. In 1857 trouwde ze met haar impresario, Thedor Lent. Het werd geen lang en gelukkig huwelijk. Julia Pastrana raakte zwanger en gaf in 1860 tijdens een verblijf in Moskou het leven aan een zoon, die eveneens zwaar behaard was. De baby leefde slechts drie dagen en moeder overleed aan complicaties die opgetreden waren tijdens de bevalling.

Een laatste rustplaats kreeg Pastrana na haar overlijden niet. Haar lichaam werd gebalsemd en ging hierna op tournee, samen met het gebalsemde lichaam van haar kind. Moeder en zoon werden een reizende curiositeit. In de jaren zeventig doken de twee weer op. Ze werden hierna ondergebracht in een wetenschappelijk instituut.

Alsnog begraven

In 2013, ruim 150 jaar na haar overlijden, kreeg Julia Pastrana een officiële begrafenis. Haar laatste rustplaats bevindt zich in Culiacán, de plaats in het noordwesten van Mexico, waar Pastrana de eerste jaren van haar leven woonde.

Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana
Het gebalsemde lichaam van Julia Pastrana

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×