Historische borsten op Facebook

1 minuut leestijd

Historicus Marnix Koolhaas schreef voor Geschiedenis 24 een boeiend achtergrondartikel over een beroemde, niets verhullende verkiezingsposter van de PSP uit 1971. Beheerders van de site verspreidden het artikel vervolgens via de social media. Bij Facebook kwam de in 2010 tot “beste verkiezingsposter sinds 1918” verkozen affiche echter niet door de screening.

Facebook verwijderde de PSP-poster
In een kort bericht meldt Facebook de beheerders dat de afbeelding is verwijderd omdat deze de “Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden van Facebook schendt”.

Op de bewuste poster is een naakte vrouw te zien voor een koe met daaronder de tekst PSP – Ontwapenend. In zijn artikel staat Koolhaas stil bij de geschiedenis van de poster en beschrijft hij hoe de poster uit 1971 een icoon werd. Interessant.

Dat Facebook de afbeelding heeft geweerd is niet zo heel verwonderlijk. Het bedrijf wil nu eenmaal niet dat er ‘blote borsten’ op de verschillende Facebook-pagina’s worden geplaatst. Helemaal consequent blijkt het beleid echter niet. Er zijn namelijk wel degelijk ‘historische borsten’ te vinden op Facebook. Neem bijvoorbeeld deze wereldberoemde afbeelding van de Franse Revolutie. Die staat al maanden op Facebook:

Beroemde afbeelding van de Franse Revolutie op Facebook

Van deze afbeelding zou nog gezegd kunnen worden dat het hier om een schilderij gaat en dat er daarom wat anders naar wordt gekeken. Die vlieger zou echter niet helemaal opgaan want Phil Bloom, de eerste vrouw die in Nederland naakt op televisie was te zien, heeft ook een eigen Facebook-pagina. Hoewel ‘eigen’, het account is waarschijnlijk niet door haarzelf geopend, maar er is wel een foto van de échte Phil Bloom geplaatst. Een naaktfoto wel te verstaan:

Een naakte Phil Bloom op Facebook

Of Facebook wel of geen ‘borsten toelaat’ op zijn pagina’s, maakt me persoonlijk niet uit. Maar in ieder geval duidelijk is dt het beleid niet erg consequent wordt toegepast.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×