Historische woning bij Goejanverwellesluis voor toekomst bewaard

Een woning die te zien is op de beroemde schoolplaat over de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen in 1787 bij Goejanverwellesluis, is deze week overgedragen aan Erfgoedvereniging Hendrick de Keyser mag.

De ‘aanhouding bij Goejanverwellesluis’ vormde een keerpunt in de Nederlandse geschiedenis. De strijd tussen de patriotten en stadhoudersgezinde orangisten kwam tot een einde na de inval van het Pruisische leger van de broer van Wilhelmina en de daarop volgende Oranjerestauratie. De gebeurtenis werd begin twintigste eeuw vereeuwigd op een klassieke schoolplaat. Prinses Wilhelmina staat hierop naast de sluis in het plaatsje Hekendorp. Feitelijk is dat overigens niet helemaal juist, de prinses werd door Goudse patriotten aangehouden bij het iets verderop gelegen buurtschap Bonrepas, maar de gebeurtenis zou bekend komen te staan als ‘de aanhouding bij Goejanverwellesluis’.

De Goejanverwellesluis anno 1958 (foto RCE)
De Goejanverwellesluis anno 1958 (foto RCE)

Collectief geheugen

Erfgoedvereniging Hendrick de Keyser:

“Door de grote verspreiding van de schoolplaten zijn ook de gebouwen die bij de historische scènes werden verbeeld onderdeel van het collectief geheugen geworden. Alhoewel de omgeving op ‘de aanhouding’ niet geheel waarheidsgetrouw is weergegeven heeft de tekenaar wel een aantal bestaande huizen in Hekendorp getekend. Centraal op de tekening staat de nog steeds bestaande sluiswachterswoning die behoort bij de Goejanverwellesluis.”

Dit van oorsprong zeventiende-eeuwse huis werd door Wilhelmina ongetwijfeld gezien toen zij door het patriottenleger in de aan de overkant staande ‘Prinsessenboerderij’ werd ondergebracht. De sluiswachterswoning werd hierna platgebrand door het Pruisische leger, waarschijnlijk bleef alleen de voorgevel staan. Na herstel werd het wederom gebruikt als woning van de sluiswachter.

- advertentie -
Foto Vereniging Hendrick de Keyser
Foto Vereniging Hendrick de Keyser

Het huis, tot voor kort eigendom van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, is nu overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser, een landelijk werkende monumentenorganisatie die zich inzet voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland.

Gerelateerd: Stadhouder Willem V van Oranje-Nassau
Boek: Goejanverwellesluis – De strijd tussen patriotten en prinsgezinden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: