Dark
Light

Honderden replica’s gestolen uit themapark Archeon

1 minuut leestijd

Historisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn is slachtoffer geworden van diefstal. Uit het park zijn afgelopen week honderden replica’s van middeleeuwse voorwerpen gestolen. Dat meldt Omroep West.

Het themapark richt op de Nederlandse geschiedenis en staat vooral stil bij de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Voor het park zijn een groot aantal replica’s van historische voorwerpen gemaakt. Dit op authentieke, middeleeuwse wijze.

Verkoop

Onder de gestolen objecten bevinden zich onder meer zegels, ringen , muntstempels en kannen. Ook zijn er mallen gestolen, waardoor het lastig is om de voorwerpen snel opnieuw te maken. Vanwege winterevenementen in het park waren de objecten juist allemaal bij elkaar gelegd.

Volgens parkkunstenaar Marc van der Aa bestaat de mogelijkheid dat de dieven hopen de voorwerpen te verkopen als originele middeleeuwse voorwerpen. Dit is al eerder gebeurd. Mensen die spullen van hem kochten, maakten deze vervolgens oud door er bijvoorbeeld wat deukjes in te slaan, zodat ze daarna voor echt verkocht konden worden. Ook is het mogelijk dat de dieven de gestolen waar omsmelten vanwege het zilver dat erin verwerkt zit.

Boek: Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

×