Dark
Light

Ik zie, ik zie… Een tentoonstelling over kijken

Nieuwe tentoonstelling Frans Hals Museum
1 minuut leestijd
Frans Hals Museum
Frans Hals Museum

Sinds afgelopen weekend is in het Frans Hals Museum in Haarlem een tentoonstelling te bezoeken waarin het ‘kijken’ centraal staat. Titel van de nieuwe tentoonstelling luidt toepasselijk Ik zie, ik zie … Een tentoonstelling over kijken.

Net als bij het spelletje Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet worden bezoekers in de tentoonstelling uitgedaagd “visuele geheimpjes” te ontdekken. Onder andere kunstrecensente Wieteke van Zeil, romanschrijfster Niña Weijers en restauratoren van het museum proberen de bezoekers op een andere manier te laten kijken naar de museumobjecten

Het museum:

“In tijden dat in de museumwereld alles groot, groter, grootst moet zijn, kiezen wij voor het tegenovergestelde. We richten de aandacht op fraai bewerkte tegeltjes, ornamenten, kleine zilveren voorwerpen en natuurlijk op al die onopgemerkte details op schilderijen. De bezoeker gaat op ontdekkingsreis, als een Gulliver op het eiland Lilliput en wordt uitgedaagd om ‘op het tweede gezicht’ naar het museumgebouw en de collectie te kijken.”

Detail van een schilderij van Cornelis van Haarlem (Frans Hals Museum)
Detail van een schilderij van Cornelis van Haarlem (Frans Hals Museum)

De vaste collectie staat in deze nieuwe opzet centraal. Verspreid over de museumzalen treffen bezoekers aanwijzingen en korte verhalen over details die te vinden zijn op schilderijen, in het interieur en op objecten. Er is ook een mobiele app waarmee nog meer details opgespoord kunnen worden.

Het Frans Hals Museum wil bezoekers met het programma op een actieve manier “een breder kunstbegrip te
geven”.

“Daarbij is het belangrijk dat niet alles meteen zichtbaar is, maar de bezoeker op zoek moet gaan naar betekenisvolle details. Net als bij het spelletje Ik zie, ik zie … wat jij niet ziet gaat het om ontdekken van wat op het eerste gezicht niet direct opvalt. Pas door de aanwijzingen, uitleg en verhalen maakt de museumbezoeker kennis met de verborgen schatten. Op die manier wordt de bezoeker uitgedaagd om met aandacht te kijken, om zich als ‘onderzoeker’ op te stellen en de overstap van het passieve ‘zien’ naar het actieve ‘kijken’ te maken.”

Ik zie, ik zie … Een tentoonstelling over kijken loopt nog tot en met 13 maart 2016.

Boek: 100 jaar Frans Hals Museum

×