Iraanse Revolutionaire Garde

1 minuut leestijd
Ceremoniƫle vlag van de Iraanse Revolutionaire Garde
Ceremoniƫle vlag van de Iraanse Revolutionaire Garde (CC BY-SA 4.0 - SpinnerLaserz - wiki)

Iran heeft naast een gewoon leger ook de zogenaamde Iraanse Revolutionaire Garde. Deze speciale garde werd in 1979 opgericht door ayatollah Ruhollah Khomeini die aan de macht gekomen was nadat de pro-westerse sjah Mohammed Reza Pahlavi was afgezet.

Embleem van de IRG
Embleem van de IRG
Na het vertrek van deze sjah werd de islamitische republiek Iran uitgeroepen. Ayatollah Khomeini, die eerder verbannen was omdat hij zich tegen de sjah had verzet, werd de geestelijk leider van Iran. Hij stelde een nieuwe regering samen waarin Mehdu Bazargan premier was. Khomeini vertrouwde niet volledig op het leger en besloot in mei 1979 daarom een eigen leger op te bouwen: de Iraanse Revolutionaire Garde. Een leger dat loyaal aan hem was.

De huidige premier van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, was vroeger lid van deze garde. Geschat wordt dat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) momenteel ongeveer 125.000 man sterk is. Leden van de garde spelen in Iran een belangrijke rol. Veel leden van de IRG bekleden hoge politieke functies of hebben hoge functies in het bedrijfsleven. De garde staat op dit moment onder leiding van de hoogste leider van Iran: grootayatollah Ali Khamenei, die in 1989 Khomeini opvolgde en van 1981 tot 1989 president van Iran was.

De Amerikaanse president George Bush gaf in 2007 aan de IRG op lijst van terroristische organisaties te willen plaatsen. Bush beschuldigt de IRG ervan zich te mengen in de oorlog in Irak door sjiitische milities van wapens te voorzien. De Iraanse president Ahmadinejad ontkent dat de IRG zich mengt in de oorlog in Irak.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×