Dark
Light

‘Jongetje van Uitgeest’ krijgt gezicht

1 minuut leestijd

Jongetje van Uitgeest
Jongetje van Uitgeest (Foto: ONH)
Archeologen hebben in Uitgeest sporen gevonden uit de Late IJzertijd (250v Chr.-12 v.Chr.). Het gaat onder meer om scherven, delen van potten, resten van akkers, greppels en mogelijk delen van gebouwen.

De vondst is bijzonder omdat deze werd gedaan in de buurt van de plek waar begin jaren tachtig al de resten werden aangetroffen van een 9-jarig jongetje. Het skelet van dit jongetje, dat leefde in de periode van ca. 200 jaar voor Christus, is destijds ontdekt op een locatie aan de Geesterweg. De nieuwe vondsten werpen nieuw licht op de omstandigheden waarin deze jongen vermoedelijk geleefd heeft.

Op basis van de schedel van het ‘jongetje van Uitgeest’ wordt een levensechte gezichtsreconstructie gemaakt. Deze is begin 2015 te zien in Huis van Hilde, het nieuwe archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Elvira Sweet:

“Dankzij dit onderzoek weten we straks meer over de geschiedenis van dit deel van Uitgeest. Voor ons is deze locatie extra bijzonder omdat het gebied en de resten die de archeologen hebben gevonden de relatie verstevigen met het Oerij-gebied en het Huis van Hilde. Het meest bijzonder is dat de patronen in het landschap en de delen van de gebruiksvoorwerpen direct verband leggen met ‘het jongetje van Uitgeest’.”

De reconstructie van dit jongetje is naast onder andere Hilde en de Steentijdman straks te zien in de vaste tentoonstelling. Delen van de vondsten die nu gedaan zijn staan dan bij het jongetje en daarmee wordt hij min of meer herenigd met zijn leefomgeving. Zijn verhaal wordt daarmee volgens de provincie “nog beeldender”.

×