Kerstgroet uit de oorlog komt na 71 jaar aan

Bij Engelbert Josef Bergmann viel dinsdag een wel heel bijzonder kerstkaartje op de deurmat. De Duitser ontving een kerstkaart die maar liefst 71 jaar geleden verstuurd werd. De kaart was geadresseerd aan zijn grootvader.

De kaart werd op 16 december 1941 geschreven door Emil Adam, een Duitse militair die was gelegerd op Jersey, een eiland voor de kust van Normandië dat onder de Britse kroon valt.

Hij stuurde de kaart naar de grootvader van Engelbert Josef Bergmann en wenste hem Frohe Weihnachten.

Doordat verzetsstrijders destijds een Duits veldpostkantoor op het eiland overvielen en enkele tientallen soldatenbrieven stalen, bereikte de kaart nooit zijn bestemming. De ruim tachtig brieven die tijdens de oorlog door de verzetsleden werden gestolen, werden onlangs aan het postbedrijf van Jersey overgedragen. Het is de bedoeling dat de kaarten allemaal alsnog bezorgd worden.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: