Kleinseminarie – Betekenis van het begrip

1 minuut leestijd
Klein-Seminarie Hageveld, Heemstede, Nederland
Klein-Seminarie Hageveld, Heemstede, Nederland

Een kleinseminarie is een opleidingsvorm die voorkomt in katholieke kringen. Wat is dit precies voor type onderwijs? En hoe lang bestaan kleinseminaries al in Nederland?

Een kleinseminarie is een gymnasiale vorm van onderwijs. Als secundair onderwijs zijn kleinseminaries erop gericht om jongeren van twaalf tot achttien jaar op te leiden tot priester. Dit gebeurt doorgaans in internaten.

Korte geschiedenis van het kleinseminarie

In Nederland is het kleinseminarie ontstaan na de Franse Tijd (1795-1815), dus in de negentiende eeuw. Door de democratische veranderingen in de Nederlanden verloren de gereformeerden hun alleenrecht op religie en konden, vooral na de liberale grondwet van 1848, de katholieken zich weer manifesteren. De opkomst van kleinseminaries moet in dit licht begrepen worden. De mogelijkheid om zich weer te organiseren betekende echter niet dat de Nederlandse staat alle kleinseminaries erkende. Dat zou nog duren tot de jaren 1950.

De eerste kleinseminaries waren bedoeld om de seculiere geestelijkheid op te leiden, maar kwamen later ook beschikbaar voor congregaties en orden. Later, met name na de Tweede Wereldoorlog en zeker sinds de jaren zestig, werden kleinseminaries steeds vaker toegankelijk voor externe leerlingen.

Boek: Het Katholieken Boek

Bronnen â–¼

Boek
-George Harinck e.a. (red.), Christelijke Encyclopedie Deel II (Kampen 2005) p.1025.

Internet
-https://www.encyclo.nl/begrip/kleinseminarie
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleinseminarie

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×