Dark
Light

Koek en jaar voor Emo van Bloemhof

1 minuut leestijd

Op 8 november wordt er in Groningen een speciale koek uitgebracht: Emo’s Koek. Dit naar aanleiding van de reis die abt Emo van Bloemhof (ca. 1175-1237) precies achthonderd jaar geleden maakte. Op dezelfde dag gaat ook het zogenaamde Jaar van Emo officieel van start, meldt uitgeverij Penningboek.

Kloosterkerk van het door Emo gestichte klooster in Wittewierum
Emo van Bloemhof, ook wel Emo van Friensland of Emo van Huizinge, was vroeger abt in Friesland. Hij maakte naam door een kroniek te schrijven over het klooster Bloemhof in Wittewierum, Groningen. Die kroniek, waarvan het laatste hoofdstuk is geschreven door Emo’s opvolger Menko, geeft niet alleen een beeld van de dagelijkse gang van zaken in het Groningse klooster. De lezer krijgt via de kroniek ook een beeld van de gedachtewereld van de abt zelf. Er zijn nog twee handgeschreven kopieën van de kroniek. Deze bevinden zich in universiteitsbibliotheek van Groningen.

Op 9 november 1211 – dit jaar achthonderd jaar geleden – vertrok de abt voor een voetreis naar Rome om zijn gelijk te halen bij de paus. Hij was boos omdat de bisschop van Münster een schenking aan zijn klooster ongedaan had gemaakt.

Emo bracht ook een bezoek aan Oxford. De universiteit daar herdenkt hem nog altijd. Op de website van de beroemde universiteit van die stad staat onder meer:

“Eeuwen voordat de grote hedendaagse universiteiten bestonden, verwelkomden wij in 1190 al onze eerste internationale student, Emo van Friesland!¨

Eerder dit jaar verscheen een historische roman over de middeleeuwse kloostervader. Deze roman van Ynskje Penning, getiteld Emo’s Labyrint, is inmiddels toe aan de derde druk. mede vanwege het succes van de roman is het jaar 2012 nu uitgeroepen tot Jaar van Emo.

De aftrap vindt plaats op 8 november als bij de firma Knol uit Groningen de speciale Emo Koek (met cranberries, amandelen en honing) wordt gepresenteerd. Een dag later wordt het vertrek van Emo herdacht als schoolkinderen ’s ochtends vanuit Wittewierum gezamenlijk de eerste kilometers van zijn historische reis zullen lopen.

Boek: Emo’s labyrint – Ynskje Penning

×