De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag gaat het voor commerciële AI-bedrijven moeilijker maken om gebruik te maken van materiaal dat in de afgelopen jaren is gedigitaliseerd.
De KB maakt veel werk van schrijvers, illustratoren en uitgevers online toegankelijk. Verschillende bedrijven, waaronder het bedrijf achter de populaire toepassing ChatGPT (een chatbot met kunstmatige intelligentie), maken momenteel gebruik van het materiaal van de nationale bibliotheek, bijvoorbeeld om AI-modellen te trainen zodat deze nog slimmer worden.
Wat de bibliotheek betreft moeten de AI-toepassingen op een “ethisch verantwoorde manier” tot stand komen en wordt op dit moment vaak nog niet aan die voorwaarde voldaan. KB-directieteamlid Martijn Kleppe:
“Zo vinden wij het belangrijk dat het auteursrecht wordt gerespecteerd, dat er aan bronvermelding wordt gedaan en dat persoonsgegevens worden beschermd. Dat is bij veel commerciële AI-bedrijven niet het geval. Zij vragen geen toestemming voor het binnenhalen van deze data en zijn niet transparant over de manier waarop deze data worden gebruikt.”
Debat
Om het gebruik van digitale bronnen door commerciële AI-bedrijven te beperken heeft de KB de gebruiksvoorwaarden voor de populaire websites Delpher en DBNL aangepast en technische maatregelen genomen. De bibliotheek hoopt met deze maatregel een discussie op gang te brengen over hoe data door de moderne toepassingen wordt gebruikt.
Reguliere gebruikers van de digitale bronnen ondervinden volgens de bibliotheek geen hinder van de genomen maatregelen.