De wiskundige Konstantin Tsjolkovski (1857-1935), een Rus van Poolse afkomst, wordt algemeen beschouwd als de vader van de ruimtevaart.
Konstantin Tsiolkovski was van vrij eenvoudige komaf en gaf wiskundeles op een middelbare school. In 1895 kwam hij met het idee om een raket te bouwen die op brandstof liep. Acht jaar later publiceerde hij zijn Studie van de ruimte met toestellen met straalaandrijving. In dit werk werd, voor het eerst, de vlucht van een meertrapsraket zowel fysisch als wiskundig goed beschreven. Een bekende uitspraak van Tsjolkovski is:
De aarde is de wieg van de mens, maar de mens kan niet zijn hele leven in de wieg blijven wonen.
Het theoretische idee van de zogenaamde ruimtelift is ook afkomstig van Konstantin Tsjolkovski. De Rus liet zich inspireren door de Eiffeltoren en had gedachten over een soort ruimtekasteel op ruim 35.000 kilometer hoogte. Dit station moest met enorme kabels aan de aarde worden verbonden. Dankzij de constructie zouden ruimtereizigers voortaan niet meer per raket te hoeven reizen, ze konden gewoon de ruimtelift nemen.
Er zijn nog altijd ruimtevaartorganisaties die onderzoeken of en zo ja in welke vorm er een ruimtelift kan worden gebouwd. Mocht er ooit een lift komen, dan wordt die vast en zeker naar Konstantin Tsjolkovski vernoemd.