De Amerikaanse uitvinder Linus Yale jr. (1821-1868) verwierf bekendheid vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van het moderne cilinderslot, dat naar hem werd vernoemd: het Yale slot.
Linus Yale werd op 4 april 1821 geboren in Salisbury bij New York. Aanvankelijk overwoog hij een carrière als portretschilder, maar uiteindelijk besloot hij zijn vader te gaan helpen die in 1847 een eigen slotenwinkel had geopend. Yale sr. verdiepte zich onder meer in de grote bankkluizen en keek daarbij hoofdzakelijk naar het zogeheten stiftcilinderslot dat in de oudheid werd ontwikkeld en onder meer gebruikt werd door de oude Egyptenaren. Deze sloten werkten prima, maar ze hadden wel nadelen. De oude sloten waren bijvoorbeeld gemaakt van hout én erg groot.
Op 13 juni 1844 ontving Linus Yale sr. (1797-1858) al een patent een moderner stiftcilinderslot. Zijn zoon zou echter nog grotere aanpassingen doorvoeren. In 1861 ontwikkelde Linus Yale jr. namelijk een cilinderslot met zogeheten tuimelstiften. Voordeel hiervan was dat deze sloten veel kleiner waren en ook met kleinere sleutels geopend konden worden.
Massaproductie
Het systeem maakte gebruik van pinnen (of stiften) van verschillende lengtes die zich in een cilinder bevonden. Met behulp van een bijbehorende sleutel konden deze pinnen op de juiste hoogte worden gebracht, waardoor het slot open ging.. Dit ontwerp bood verbeterde beveiliging en was moeilijker te kraken dan eerdere sloten. De sloten waren bovendien geschikt voor massaproductie en kwamen zo ook beschikbaar voor particulieren.
Later ontwikkelde Linus Yale ook nog een combinatieslot en voor banken ontwierp hij verschillende sloten, zoals de Yale Magic Bank Lock en de Yale Double Treasury Bank Lock. In 1868 richtte de Amerikaan de Yale Lock Manufacturing Company op, die zou uitgroeien tot een van de meest vooraanstaande fabrikanten van sloten en beveiligingssystemen ter wereld. Zijn uitvindingen legden de basis voor de moderne slotindustrie. Yale’ is nog altijd een bekend merk in de beveiligingsbranche.
Bronnen â–¼
-1001 Uitvindingen – Jack Challoner e.a. p. 365