Maastricht staat stil bij Zinkwitstaking

1 minuut leestijd

Maastricht staat stil bij ZinkwitstakingIn Maastricht wordt in de maand juli stilgestaan bij de Zinkwitstaking van 1929.

In 1929 werden zes arbeiders van de nachtploeg van de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij ontslagen. De zes zouden te vroeg zijn opgehouden met werken. Toen op 21 juli 1929 het ontslag bekend werd gingen collega’s spontaan in staking. Ze eisten het recht zich aan te sluiten bij een vakbond.

Na maandenlange rellen in de stad Maastricht escaleerde de strijd op 16 oktober. Twee personen overleden. Matthias Houben, agent bij de gemeentepolitie en Hubert Beckers, een arbeider. De twee werden geraakt door kogels van een lid van de marechaussee.

De begrafenisstoet van Beckers in de Tongersestraat oktober 1929. Uit het archief van de Stichting werkgroep Geschiedenis Arbeidersbeweging Limburg in het Historisch Centrum Limburg.
De begrafenisstoet van Beckers in de Tongersestraat oktober 1929. Uit het archief van de Stichting werkgroep Geschiedenis Arbeidersbeweging Limburg in het Historisch Centrum Limburg

In de maand juli brengt Zicht op Maastricht dit schietincident onder de aandacht. Op 12 juli zullen er twee lichamen liggen op de kruising Statensingel en Frontensingel. Figuranten die tussen 10:00 en 16:00 uur de plek markeren waar in 1929 de twee doden vielen. Gedurende de maand wordt de plek van het schietincident met witte lijnen op de grond gemarkeerd.

Op alle dinsdagen in de maand juli is verder een rode caravan op het kruispunt te vinden. Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor informatie over de schietpartij en de Zinkwitstaking. Wie zelf herinneringen, verhalen of historisch beeldmateriaal heeft over rellen in Maastricht is welkom in de caravan. Mogelijk kan die informatie door de organisatie gebruikt worden om de Culturele Biografie van Maastricht volledig te maken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×