Met de smartphone wandelen langs Haags-Indisch erfgoed

2 minuten leestijd
Voormalig kantoor Nederlandsche Handel-Maatschappij – Foto: © Kroon & Wagtberg Hansen, Den Haag
Voormalig kantoor Nederlandsche Handel-Maatschappij – Foto: © Kroon & Wagtberg Hansen, Den Haag

In Den Haag zijn nog verschillende sporen te vinden van het Nederlandse koloniale verleden. Om die sporen onder de aandacht te brengen kan vanaf 22 april met een smartphone het Haags-Indisch erfgoed worden bekeken.

Advertentie van de firma Bothe in de catalogus van de Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark, 1932
Aan de hand van de stadskaart ‘De Indische stad’, kan zowel fysiek als virtueel een wandeling worden gemaakt langs het historische erfgoed. Naast een plattegrond bevat de stadskaart verschillende icoontjes die met de telefoon ingescand kunnen worden. Daar verschijnt dan informatie en beeldmateriaal over het erfgoed dat in de afgelopen maanden is verzameld.

Sporen van Smaragd

In 2010 startte de gemeente Den Haag met het project Sporen van Smaragd om het Indisch erfgoed in Den Haag in kaart te brengen. Hierbij werd de hulp ingeroepen van het publiek via social media als Flickr en Twitter om een inventarisatie te maken van de gebouwen die een relatie hebben met Nederlands-Indië. Van bedrijfspanden van Indische organisaties tot toko’s en van woonhuizen tot gebouwen met typische Indische stijlelementen. Uit dit onderzoek bleek dat er veel belangstelling was voor een ‘Indische wandeling’. Daarom werd er een app ontwikkeld.

Indische ‘scan-icoontjes’

Speciaal voor dit project heeft grafisch vormgever Meta Menkveld scanbare icoontjes gemaakt. Van de QR-codes die normaal gesproken een willekeurige verzameling blokjes zijn, heeft Menkveld speciale icoontjes gemaakt die doen denken aan Nederland-Indië, zoals een Wajangpop en een Minangkabaus. Dit idee werd onlangs genomineerd voor de Grafisch Ontwerpen Afdelingsprijs, de Academieprijs van de KABK en de selectie van de Items Dutch Design Graduates 2012. De icoontjes kunnen worden ingescand met de Microsoft Tag app die gratis is te downloaden.

Voorbeeld van een scanbaar icoontje van de ‘De Indische stad’ – Ontwerp: Meta Menkveld, Den Haag

Band tussen Den Haag en Nederlands-Indië

In Den Haag werd al in de zeventiende eeuw veel zaken gedaan met de overzeese gebieden. Dit resulteerde erin dat de Haagse paleizen van het koningshuis in de achttiende eeuw werden voorzien van kamers in oosterse stijl en versiert werden met geschenken vanuit de koloniën. Ook was het ministerie van Koloniën gevestigd in Den Haag, waardoor het voor Indische bedrijven interessant was om zich juist in de Hofstad te vestigen. Veel Nederlandse ambtenaren en militairen die in Nederlands-Indië werkten gingen na hun pensioen in Den Haag wonen en namen daarbij hun personeel mee. Door al deze factoren was er altijd een grote Indische gemeenschap in Den Haag.

De stadskaart ‘De Indische stad’ is van 22 april tot 22 juni voor 2,50 euro te koop bij onder meer de VVV, TWIET (Haagse Prinsestraat 53) en uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Enkele foto’s van ‘Indisch Den Haag’

Hotel Des Indes, Lange Voorhout – Foto: © Kroon & Wagtberg Hansen, Den Haag
Villa Gondang, Andries Bickerweg – Foto: © Kroon & Wagtberg Hansen, Den Haag
Gespleten poort (replica van de Tjandi Bentar), ingang van de Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark, 1932

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×