Tijdens archeologisch onderzoek in de Sint Walburgiskerk in Zutphen is een bijzonder religieus beeld gevonden. De archeologen draaiden een plaat van kalksteen in de bodem om en troffen daar een rijk gebeeldhouwde sculptuur voor. Het beeld stelt God voor, tronend in een wolk met de rijksappel en keizerskroon.
Archeologen denken dat het sculptuur deel uit heeft gemaakt van het zogenoemde doksaal; het gebeeldhouwde natuurstenen koorhek dat het verhoogde priesterkoor afscheidde van het middenschip, waar de burgers (parochianen) kwamen. De fundering van het doksaal is ook gevonden. Onder het verhoogde koor lag de crypte.
Het bijzondere aan de vondst is volgens de archeologen dat het beeld zeer rijk en gedetailleerd is uitgevoerd en dat er nog resten van beschilderingen (polychromie) op zitten. Zo heeft God lichtblauw haar, evenals de wolk waarop hij troont. Zijn mantel, de achtergrond en de keizerskroon zijn rood geschilderd.
Deel van grotere voorstelling
Het beeld is het rechterdeel van een grotere voorstelling. In een rond medaillon links ervan stond vermoedelijk een duif, als symbool van de heilige Geest. Geheel rechts heeft vermoedelijk een beeld van Christus hebben gezeten. De totale afbeelding stelde dan dus de Heilige Drie-Eenheid voor.
Het beeld is waarschijnlijk tijdens de Reformatie, bij de sloop van het doksaal en de crypte in 1595, in de bodem beland. De gemeente Zutphen:
“De Hervormden hebben de kerk gelijkvloers gemaakt en Katholieke elementen zoveel mogelijk verwijderd. De beeltenis van God werd als funderingspoer van een dragende kolom gebruikt voor een houten balustrade waarop de notabelen van de Hervormde kerk de dienst konden bijwonen. De andere kolompoeren waren van baksteen.”
Het beeld zal worden gereinigd en geconserveerd en zal na de renovatie in de kerk te zien zijn.